ДЕНЬ ВИШИВАНКИ!

2020-05-19

День вишиванки!!!

Красива вишита сорочка з давніх-давен є ідентифікатором будь-якого українці, це наше ДНК нації. Її одягали як на свято так і кожен, з нею вперше знайомились зі світом, і з нею ж прощалися зі світом. Вона була і є завжди поряд. Вишиванка була і є ознакою вільного українського народу та великою частиною його культури та свідомості.

Але не завжди все було так гладко, коли ти можеш вільно носити вишиванку на вулиці, був в нашій історії і період коли вишиванку ховали від злих очей, коли публічне носіння вишиванки було злочином та причиною гонінь з боку влади. Цей час коли наш національний одяг зневажали історики називають “шароварщиною”. Але після здобуття Україною незалежності коли народу та країні був потрібен символ, який об’єднав нас усіх вишиванка постала як фенікс та отримала друге народження. Мати вишиванку в своєму гардеробі знову стало престижно та модно.

Сорочка із вишивкою стала складовою чоловіків та жінок із різних верств населення та навіть отримала своє власне свято, яке святкують в третій четвер травня.

Це свято започаткували студенти. Вшановувати вишиту сорочку запропонувала студентка Чернівецького університету Федьковича Олеся Воронюк у 2006 році, яку надихнув Ігор Житарюк викладача того ж самого університету, який часто приходив на пари у вишитій сорочці. Активна дівчина запропонувала своїм одногрупникам та іншим студентам вишу обрати день та усім разом прийти у вишиванках.

На перших порах однодумців флешмобу було близько десятка, але з кожним роком їх ставало все більше. Зараз це свято не тільки має всеукраїнський масштаб, в ньому активно беруть участь українці закордоном та просто прихильники нашого національного одягу, які з радістю хваляться фото там відео контентом у соціальних мережах.

/Files/images/0104_dist/unnamed (2).jpg

Цікавинки про День вишиванки

Починаючи із 2008 року в багатьох українських містах проходять паради вишиванок, участь в яких може взяти кожен. Щороку у цей день можна зустріти людей, які одягнені у вишиванках демонструють її красу та розмаїття.

Окрім традиційних парадів в цей день організовують флешмоби, майстер-класи народних мистецтв (вишивання, плетіння та інше).

У 2011 році з нагоди п’ятої річниці святкування було встановлений рекорд за кількістю людей у вишиванках в одному місті. На центральній площі Чернівців де зародилось свято зібралось більше як 4000 тисяч людей у вишиванках. Цю подію внесено до книги рекордів Гінеса.

Цього ж року центральний корпус Чернівецького університету одягнули у вишиванку, яку спеціально пошили до цієї дати.

З 2012 року знову ж таки у Чернівцях взяли за традицію дарувати вишиванки немовлятам, які народилися у цей день.

У 2013 році пройшла Доба вишиванки. Під час цього заходу був проведений благодійний ярмарок. Виручені кошти пішли хворим дітям.

У 2014 році українська вишиванка вийшла на новий рівень, і її можна зустріти у США, Канаді, Італії, Німеччині та на визначних особистостях.

В цей же рік було проведено конкурс на сімейне фото у вишиванках та акцію виконання гімну у вишиванках, до якої долучились жителі всієї країни.

У 2015 році свято проходило під гаслом єднання народу та поколінь

Також у цей же рік було започатковано акцію “Подаруй вишиванку захиснику” - мета якої було підняти бойовий дух захисників. На передову передавали вишиті сорочки, як нагадування про дім.

У 2016 році у вишиванку одягнули засновників Києва та Либідь, а також показали перший повнометражний фільм про вишиті сорочки, який отримав назву “Спадок нації”

У 2018 році у Мистецькому арсеналі пройшов етно показ моделями якого стали жінки, які захищають країну на Сході.

У 2019 році свято пройшло під галом “Вишиванка - одяг вільних”. Таким чином організатори планують привернути увагу ще до одної події, а саме Дня пам’яті жертв політичних репресій, і не лише радянських часів, але і сучасної країни, в’язнів, які перебувають у полоні РФ.

Окрім цього у цей же рік організаційний комітет “Всесвітнього дня вишиванки” проводить акцію “День вишиванки - день солідарності з Україною”. Мета акція одягнути впливових іноземців, які підтримують Україну.

На даний момент географія свята - це 50 країн.

/Files/images/0104_dist/h_667.jpg

День вишиванки - це не просто свято, де ви можете похвалитися своєю вишиванкою - це свято єднання.

Кiлькiсть переглядiв: 263