• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Сьогодні відбулася зустріч з учасником ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС Мартушкановим Л.В.

Сьогодні відбулася зустріч з учасником ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС Мартушкановим Л.В.

2016-04-29

Сьогодні до нашої школи завітав учасник ліквідації Леонід Вікторович Мартушканов. Зустріч відбулася на 5 уроці з учнями 6 і 8 класів.

/Files/images/IMG_1817.JPG

Леонід Вікторович був одним з тих, хто допомагав швидко евакуюватися людям із заражених територій. "Ми ходили по щиколотку в піні, - розповів він, - Більше 3х днів нікому не дозволяли бути неподалік від об'єкта, бо це було небезпечно для здоров'я, а інколи і для життя. Коли ми верталися назад, весь одяг забрали, бо все "фонило", видали що було. Мені, наприклад, довелося повертатися додому в жіночому комбінезоні".

Найстрашнішим, за словами Мартушканова, було те, що люди до кінця не знали, що де і коли сталося, що з цього випливає і які небезпеки несе. Ходили чутки, що аварія була терактом, всі недооцінювали шкідливість радіації, вірили, що від'їзжають ненадовго і повернуться після травневих свят.

/Files/images/IMG_1840.JPGНагороди Мартушканова Л.В.

Найважчим же, як розповів Леонід Вікторович, був моральний аспект. Влада не дозволяла людям вивозити нічого крім документів, грошей та коштовностей (якщо такі були у когось). Переконати людей у тому, що їм не можна взяти з собою улюблені фотографії чи іграшки, дорогий килим, а тим паче домашніх тварин - це було дуже важко для молодих хлопців-ліквідаторів.

Діти із задоволенням слухали розповідь свідка тих страшних подій. Наприкінці зустрічі ми подякували Леоніду Вікторовичу та вручили йому квіти.

Кiлькiсть переглядiв: 65