Свіча пам'яті

2015-11-30

У суботу, 28 листопада учні та вчителі Семиполківського НВК поклали живі квіти та свічки до пам'ятника Жертвам Голодомору 1932-33 років.

Кожен клас здав по 2 лампадки та по 2 живі квітки. Ми не організовували урочистої лінійки. Як на мене, ця сторінка історії не терпить офіціозу та примусу. До пам'ятника прийшли лише ті, хто зміг і захотів покласти квіти, допомогти викласти символічний хрест із лампадок. Ті, хто не прийшли, відзначали Пам'ять про найстрашнішу сторінку нашої історії свічкою на вікні, спомином, розмовою, молитвою.

/Files/images/golod2.JPGКоли прийшли школярі покласти до пам'ятника квіти і свічки, ми помітили, що до меморіалу вже хтось поклав вінок, хлібину, поставив свічки. Добре, що людям не байдуже, що вони пам'ятають...

Напередодні ми зі школярами були на науковій конференції в Броварському відділі освіти, де школярі з району під час доповідей зачитували спогади своїх односельців про ті найстрашніші роки. Важко було стримати сльози, слухаючи про те, як дитина раділа смерті однокласниці, бо на поминках давали шматочок хліба; як батьки підкидали своїх дітей у міста, сподіваючись, що хтось із чужих людей приютить дитину, чи сина або дочку возьмуть в інтернат, де дитина не помре з голоду; як дідусь відводив коня до колгоспу, а кінь повертався додому, бо його там не годували, а дід відводив коня назад і плакав, просячи тварину спасти їхню сім'ю ціною свого життя, бо інакше у них заберуть і годувальницю-корову. Неможливо дивитися фотографії опухлих людей, зроблені у ті страшні роки, свідомість відмовляється приймати цифри - 6-9 мільйонів загиблих. 17 осіб помирало щохвилини, 1000 - щогодини і 25 тисяч щодня!

Ми разом з усією Україною провели Хвилину мовчання. Спільним нашим бажанням було - щоб ніколи, ніде у світі, з жодним народом не повторилася така жахлива трагедія. Український народ потребує вибачень. Хоча ні забути, ні пробачити Голодомор неможливо. Вибачення потрібні для примирення. І не лише нам.

/Files/images/golod1.JPG/Files/images/golod3.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 154